Actualitate Featured Sănătate

Bilanțul Spitalului Victor Babeș: COVID 19 s-a evaporat, au revenit în forță bolile contagioase

A fost fără doar și poate una din glumele preferate ale conspiraționiștilor: COVID 19 a făcut ca toate bolile să dispară, devenind principala cauză de moarte în România, pe durata pandemiei. Cel puțin asta la nivel declarativ. Bilanțul Spitalului Victor Babeș pe 2022 arată că virusul COVID 19 a devenit banal, iar bolile contagioase au revenit.

Peste 5000 de pacienți internați, aproape 22.000 de consulturi în Ambulatoriu și peste 15.000 de internări de zi. Statisticile primului an post pandemie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

După doi ani în care bătăliile pe care cadrele medicale din Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara le-au dus, în cea mai mare parte, împotriva coronavirusului, anul 2022 a însemnat revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile. Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase.

În cifre, aceasta reprezintă 5350 de internări, 21.904 pacienți consultați în Ambulatoriul spitalului, inclusiv în dispensarul TBC, și 15.280 de internări de zi.

“Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creștere însemnată îndeosebi în cazul afecțiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecțiilor respiratorii. Și este și normal să se întâmple așa. După ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măști, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecții acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situații în care pacienții au dezvoltat insuficiență respiratorie acută și au necesitat oxigen suplimentar. În același timp, am constatat o creștere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creșterea asistenței medicale și tratament pentru acești pacienți. În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament și consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor și severitatea cazurilor au crescut față de perioada prepandemică”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Related posts

Cum să dai cu banii pe geam….după țânțari! Primăria anunță o nouă rundă de dezinsecție, fiindcă așa cere legea!

Mădălina Staicu

Top cele mai bune carti care te fac mai inteligent. Tu pe care le-ai citit?

Apostu Adelina

1.552 cazuri NOI de coronavirus, cu o zi înainte de alegeri: 24.231 de teste, în 24 de ore

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: