RMN-ul cardiac de stres, realizat cu un aparat performant de 3 Tesla, este una dintre cele mai avansate și precise metode de diagnostic în cardiologie. Este o investigație neinvazivă, care oferă informații exacte despre sănătatea inimii, îndeosebi în contextul unei suspiciuni de boală cardiacă ischemică. Analiza imagistică poate fi folosită, însă, și pentru evaluarea ischemiei miocardice la pacienții cunoscuți cu boală coronariană și care necesită revascularizare miocardică, fie prin cardiologie intervențională, prin plasarea de stenturi, fie prin metode chirurgicale de tip bypass.
„Este o metodă inovativă pentru diagnosticarea bolii ischemice. Vorbim despre o analiză funcțională și morfologică a cordului care ne permite să identificăm boala coronariană înainte de apariția infarctului, de exemplu. Această metodă arată teritoriul miocardic hipo-perfuzat, adică acea zonă a mușchiului miocardic care nu este irigată cu sânge din cauza obstrucției ce apare la nivelul vaselor de sânge care deservesc acea parte de inimă, dar care poate fi salvată prin revascularizare”, spune dr. Radu Lala, medic primar cardiolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Investigația imagistică permite detectarea precoce a ischemiei miocardice, adică a lipsei de oxigen la nivelul mușchiului inimii. În multe cazuri, ischemia apare în repaus, ca fiind „tăcută”, dar se manifestă în condiții de stres.
Metoda presupune administrarea unui „agent stresor”, un medicament care determină o vasodilatație la nivel coronarian, inducând o stare de hiperexcitare a cordului. Apoi, cu ajutorul RMN-ului, se poate analiza răspunsul inimii la această provocare.