Actualitate Featured Sănătate

STDIU făcut de rețeaua medicală Regina Maria: 80% din pacienții care au avut coronavirus au anticorpi detectabili

Un studiu lansat în luna august de rețeaua de sănătate „Regina Maria” arată că 80% din pacienții care s-au infectat cu coronavirus prezintă anticorpi detectabili.

„Memoria” organismului este un element fundamental pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, la fel cum se întâmplă cu răspunsul imun al pacienților în alte afecțiuni dezvoltate în urma infectării cu diferite tipuri de viruși.

Când vorbim despre imunitate, ne referim la posibilitatea de a genera un răspuns imun care ne protejează. Și acest răspuns poate fi sau nu de lungă durată.

„Există agenți patogeni care nu stimulează producția de anticorpi și un episod de boală nu ne asigură imunitate împotriva lor. Ei «păcălesc» sistemul imun, iar acesta nu îi detectează ca particule străine pentru ca apoi să-i elimine, așa cum este învățat organismul nostru. Un astfel de agent patogen este virusul HIV, care «se deghizează» și reușește astfel să ajungă în interiorul celulelor umane. În cazul noului coronavirus, nu se cunoaște foarte bine mecanismul prin care invadează organismul și, de aceea, el trebuie studiat în continuare pentru a vedea de ce unii bolnavi nu produc anticorpi”, declară dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical la divizia Laboratoare Clinice al rețelei medicale.â

Studiul s-a realizat în București, Cluj, pe un număr de 239 de pacienți testați pozitiv la coronavirus până la data de 31 iulie.

„Un procent de 79% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării Pacienții care au făcut parte din studiul Regina Maria au fost testați pentru anticorpi într-un interval mediu de timp de 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR. Aceștia au avut forme ușoare, moderate, severe sau au fost asimptomatici”, se arată într-un comunicat transmis luni.

„Sistemul imun va lupta mereu împotriva a tot ceea ce este non-self (nu este propriu organismului) în diferite moduri, cu diferite arme. Unele dintre acestea arme se cheamă anticorpi. Aceștia sunt de tip IgM și sunt produși în faza acută a unei boli, în medie, în primele două săptămâni de la întâlnirea organismului cu <inamicul>, în acest context cu virusul COVID-19, și de tip IgG, produși după 2 săptămâni de la momentul infectant, în perioada de refacere/convalescență. Organismul are nevoie de aceste săptămâni pentru a mobiliza resursele și sistemele implicate în producerea acestor Anticorpi („o armată de soldați bine instruiți să recunoască un anumit tip de inamic și să lupte cu el“)”, completează dr. Andreea Alexandru.

Specialiștii spun că, pe măsură ce numarul de zile de la testarea RT-PCR crește, scade numărul pacienților care prezintă anticorpi.

Pacienții testați în medie la 56 de zile au probabilitate mai mare de a avea anticorpi detectabili, în timp ce pacienții stestați în medie la 80 de zile au avut o probabilitate mai mare să obțină un rezultat negativ.

Related posts

Accident în Jebel: un șofer a rămas încarcerat, ISU a intervenit urgent

Mădălina Staicu

Robu continuă cu ISTERIILE și în Săptămâna Mare: Ticăloșii au calificat mesajul meu ca fiind unul electoral

Mădălina Staicu

ULTIMĂ ORĂ INSP a MODIFICAT DIN NOU definiția de caz pentru coronavirus

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: