Actualitate Economic Eveniment Featured

Rupere! ANPC a amendat Auchan și Penny cu peste 6,3 milioane de lei

Că marile lanțuri de magazine cam iau clienții români de fraieri nu mai e un secret pentru nimeni. ANPC a intervenit însă în forță și a amendat Auchan și Penny cu peste 6,3 milioane de lei pentru neregulile găsite.

Iată informațiile detaliate de la ANPC:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 6,3 milioane de lei unor magazine care fac parte din lanţurile de retail Auchan şi Penny, din întreaga ţară.

Instituţia a derulat, la începutul lunii noiembrie 2023, o serie de acţiuni de control la 350 de unităţi, parte a lanţurilor menţionate.

„În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat până în acest moment, următoarele sancţiuni: amenzi contravenţionale în valoare de circa 6,3 milioane lei, 108 avertismente, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de aproximativ 230.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 45 magazine, propunerea unor decizii de încetare a practicilor comerciale înşelătoare, s-a propus închiderea temporară, pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 4 unităţi, s-a propus închiderea temporară, pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, pentru 1 unitate”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Printre cele mai importante nereguli se numără folosirea unor vitrine frigorifice şi camere de frig deteriorate, cu zone extinse cu rugină, vopsea exfoliată, ventilaţie neigienizată cu depuneri de praf, impurităţi în strat grosier, prezenţa de lichide scurse, resturi alimentare, comercializarea unor produse alimentare congelate cu depuneri masive de gheaţă pe produs sau cu arsuri de congelare, comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratări, comercializarea unor produse alimentare în afara datei limite de consum recomandată de producător.

De asemenea, în unităţi erau folosite spaţii de depozitare cu paviment neigienizat, cu impurităţi şi resturi de ambalaje şi au fost descoperiţi gândaci în aceste spaţii.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au mai descoperit folosirea unor cuptoare de panificaţie cu igienizare precară, cu depuneri masive de resturi alimentare arse, comercializarea unor produse obţinute în unitatea proprie de carmangerie care nu respectau prevederile europene cu privire la afişarea listei de ingrediente, a procentului de grăsime şi raportul colagen-proteină, lipsa acordului de congelare în sistem lent a cărnii, conform autorizaţiei veterinare, diferenţe de preţ între preţul existent la raft faţă de cel de la casa de marcat sau chiar lipsa afişării preţului produselor.

Related posts

Prăpăd pe o șosea din Timiș: accident cu trei morți

Mădălina Staicu

Vești bune pentru pacienții bolnavi de astm: mulți din ei pot face chiar și sport de performanță

Mădălina Staicu

Nicolae Robu e mai curtat ca la Muntele Găina: după Ludovic Orban, și Alin Nica anunță că l-ar vrea candidat la Primăria Timișoara

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: