Actualitate Economic Featured Politică

PREȚUL pandemiei: România DECONTEAZĂ 650 de milioane de euro de la UE, pentru măsurile luate în stare de alertă

Ludovic Orban

România va primi nu mai puțin de 650 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru măsurile impuse în stare de urgență. 350 de milioane de euro vor fi decontați pentru a acoperi cheltuielile din stare de urgență și alți 300 de milioane de euro vor fi alocați pentru plățile făcute celor aflați în șomaj tehnic.

“Prin creşterea flexibilităţii fondurilor, ni s-a acordat posibilitatea de a deconta cheltuieli pentru Covid în valoare de 350 de milioane de euro. Sunt depuse peste 20 de cereri de finanţare care au fost depuse fie de Ministerul Sănătăţii, fie de autorităţi locale, de spitale, ele sunt în curs de procesare şi vor fi decontate când se va stabili că ele sunt legale. (…) Vom procesa la Ministerul Fondurilor Europene cât mai repede cererile astfel încât să putem să decontăm cheltuielile care au fost efectuate. Sigur că cele mai mari decontări vor fi pe cererea de finanţare depusă de Ministerul Sănătăţii pentru că Ministerul Sănătăţii a decontat foarte multe lucruri pentru autorităţile locale, cheltuielile de cazare pentru persoanele carantinate sau pentru cadrele medicale, cheltuielile făcute de autorităţile locale pentru persoanele vulnerabile care au fost în izolare la domiliciu şi o serie de alte cheltuieli care sunt deja decontate de direcţiile de sănătate publică şi care fac obiectul solicitărilor.

Avem tot de la Uniunea Europeană aprobarea de a utiliza 300 de milioane de euro pentru a deconta măsurile active pe care le-am luat în perioada stării de urgenţă şi stării de alertă, este vorba de şomajul tehnic şi de indemnizaţia de sprijin pe care le-au acordat către PFA-uri, către profesionişti în sensul Codului Civil, care de asemenea pot fi decontate. Noi am aplicat la instrumentul SURE care este votat la nivel european prin care putem deconta, de asemenea, cheltuieli pentru măsuri active de tipul şomaj tehnic, Kurzarbeit. În Sure vom putea deconta cheltuieli şi pentru protecţia sănătăţii care sunt efectuate de companii”, a declarat Ludovic Orban, potrivit news.ro.

Sursa foto: Digi24

Related posts

ÎCCJ desemnează astăzi judecătorii din BEC pentru alegerile prezidenţiale

focustim

OFICIAL Viorica Dăncilă NU mai e președintele PSD: locul ei a fost luat de Marcel Ciolacu

Mădălina Staicu

BATJOCURĂ Mii de timișeni, expuși ILEGAL la amenzi: CJSU a adăugat zeci de localități pe lista celor unde se poate circula fără declarație

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: