Actualitate Featured Sănătate

Medicul Virgil Musta DĂ ALERTA: La Victor Babeș sunt internați NUMAI nevaccinați/ INSP susține că 25% din infectații din țară sunt vaccinați

Medicul Virgil Musta susține pe Facebook o adevărată pledoarie pentru vaccinare. Musta atenționează că toți pacienții internați la Victor Babeș, cu coronavirus, sunt nevaccinați. Însă, față de valul 3, numărul paturilor alocate la nivel național e de două ori mai mic. Mai mult, la Babeș sunt doar câteva zeci de locuri dedicate infecraților cu covid, în condițiile în care Timișoara are peste 400.000 de locuitori.

„Dragi membri City Doctors,Este din nou un moment foarte greu pentru comunitatea noastră. Chiar dacă deocamdată resimt acest lucru în primul rând cei care se infectează și ajung la spitale cu forme severe de boală, numărul acestora a început să fie din ce în ce mai mare în ultimile zile și deja depășeste capacitatea spitalelor. Iar aceasta nu este o glumă sau o exagerare!!!Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toți (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoștințe), daca nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat urmatoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează și automat si numărul celor care ajung să necesite spitalizare.

Mulți dintre d-voastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas.Din cauza contagiozității mari a tulpinei Delta, creșterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă acum față de celalalte 3 valuri pandemice, astfel că, în decurs de mai putin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid din spitale s-au umplut.Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiie de terapie intensivă și mai ales în situatia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală.

Astfel că, la ora actuală, în spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie V. Babeș Timișoara, la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe sectiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare.Însă, din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelate valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri.Acum, Secțiile de Boli Infecțioase care internează cazurile Covid-19 sunt pline și lucrăm la capacitate maximă.

Tocmai s-a deschis încă o secție de 34 de paturi în Clinica de Pneumologie, pentru forme severe de preterapie, dar și acestea se vor ocupa în circa 2 zile, iar alte posibilități de extindere nu avem.Celelalte spitale suport sunt și ele aproape pline, iar unele dintre acestea nu au posibilitatea să interneze forme severe, ci doar moderate, deoarece nu au capacitatea de a administra oxigen cu debit mare. În Italia, în urmă cu 1 an și jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost coplesit și nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav!!!Conform statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever și peste 3% să decedeaze.

Aceasta înseamnă că la un numar zilnic de peste 7000 de cazuri la nivel national, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever și care ar necesita internare în secții specializate. Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice?De fapt, la ritmul actual de cazuri noi si de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede.Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma și noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!!!În Timisoara și în Arad, cu ajutorul platformei Pandemic Controller ce conectează medicii de familie cu Spitalul Victor Babes sau cu Spitalul Județean din Arad pentru a-i ajuta în tratarea pacienților rămași la domiciliu și prin proiectele “Oxigen pentru Timișoara” și “Respirăm împreună”, prin care se oferă concentratoare de oxigen pentru acasă, mai putem salva și alte vieți, dar tot nu va fi suficient

.Am prezentat toată situație pentru că este cât se poate de reală și putini conștientizează gravitatea ei.Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt și acestea destul de cunoscute și evidente: rata scăzută de vaccinare (1) și renunțarea la respectarea unor măsuri minime de protecție (2) din partea multora.

1. Rata de vaccinareDin toate statisticile internationale, în țările cu un procent mare de vaccinare (peste 60%) în special în rândul persoanelor vulnerabile, chiar dacă numărul de cazuri noi a fost (sau încă este) în creștere și acolo din cazua tuplinii Delta, numărul de pacienți cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cât și numărul de persoane decedate. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare câștig, atât pentru cetățeni, cât și pentru sistemele medicale!!!

2. Măsurile de protecțieFaptul că avem încă mult prea puține persoane protejate (prin vaccin sau boală și vaccin), în special în rândul bătrânilor sau al persoanelor cu factori de risc, suprapus cu renunțarea la aproape orice măsură de protecție peste vară (distanțare, mască, dezinfectare etc) a reprezentat un teren mai mult decât favorabil pentru circulația foarte rapidă a variantei Delta la noi, cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri.Poate vor spune unii că ei nu pățesc nimic, deoarece ei au trecut prin boală. Trebuie să le spun că nu sunt foarte bine protejati și că am avut forme severe la pacienți trecuți prin boală, chiar dacă nivelul de anticorpi era încă bun.Din datele de până acum, cei mai protejați sau dovedit a fi pacienții trecuți prin boală și vaccinați, cât și cei netrecuți prin boală, dar vaccinați cu schemă completă, în sensul în care foarte rar fac forme severe și au risc foarte mic de deces.

În aceste cazuri menționate mai sus, vă spun clar și răspicat: aveți RISC FOARTE MIC SĂ FACEȚI FORMĂ SEVERĂ DE BOALĂ sau DE DECES. Acesta este marele avantaj si cheia în această boală, poate fi diferența între viață și moarte!Nu înseamnă că persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu mai pot contacta din nou virusul sau că nu pot transmite virusul ( chiar dacă în măsură mai redusă). În acest caz, așa cum explicam, pentru ei riscul unei forme grave este foarte mic, dar să nu uităm că dacă au în preajmă persoane nevaccinate (familie, prieteni, colegi de serviciu etc) cărora le transmit boala, pentru acestea riscul poate fi major!!

Asadar, inclusiv persoanele trecute prin boală și/sau vaccinate trebuie să respecte măsurile de protecție (distanțare, mască) pentru a diminua circulația virusului și transmiterea lui, în special către cei nevaccinați. Este evident și încă o dovadă de responsabilitate și solidaritate!”, scris Musta pe Facebook

Foto: Libertatea

Related posts

NOVICE Dominic Fritz se laudă cu promisiunile de investiții făcute de ministrul Dezvoltării la Timișoara

Mădălina Staicu

După RĂZBOI, mulți viteji se arată! Robu, despre conflictul iscat pe protocolul MAI – BOR: Prima variantă era GREȘITĂ

Mădălina Staicu

Datele ZILEI de la Prefectura Timiș: CUM EVOLUEAZĂ rata de infectare din Timișoara

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: