Actualitate Administrație Educație Featured

Fritz confundă dreapta cu stânga: vrea burse sociale mărite, în locul burselor de performanță pentru elevi!?

Candidatul USR, Samuel Fritz, a făcut o GAFĂ de zile mari, propunând ca elevii să rămână cu bursele sociale, în detrimentul burselor de performanță. Motivația, pe lângă că a fost una halucinantă și discriminatorie, i-a mai și lăsat cu gura cască pe elevii care veniseră la dezbatere, doar ca să afle viziunea pe sistemul de educație a candidaților înscriși in cursă pentru fotoliul de primar al Timișoarei.

În urmă cu câteva zile, candidații la Primăria Timișoara, pentru alegerile locale din 27 septembrie, au fost invitati la o dezbatere publică de către reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Timiș. Tema propusă: educația! Nicolae Robu, culmea, dascăl, a ignorat invitația elevilor. Așadar, din cei 15 candidați, înscriși în cursa pentru fotoliul de primar, doar 5 au onorat invitația copiilor: dr. Marius Craina, Ticu Dumitru Moroianu, Adrian Popescu, dr. Voichița Lăzureanu și Dominic Fritz.
Pe lângă lecțiile, pline de superioritate, bazate pe explicații puerile pe marginea diferențelor dintre incluziune și integrare socială, subiectul marcant al zilei s-a consumat pe “bursele elevilor”. La acest capitol, candidatul USR, Samuel Fritz, a dat cu bățul în baltă, intr-un mare stil. Nici mai mult nici mai puțin, neamțul a propus ca elevii să rămână fără burse de performanță și să se acorde doar cele sociale. Asta în condițiile în care mulți dintre elevi cumulează cele două categorii și nu ar putea face față cheltuieilor legate de școlarizare, daca nu ar dispune de acei bani. “Tind, mai degrabă, spre bursele sociale. Dacă un copil de medic ia 50 de lei în plus, performanța lui nu depinde, poate, de asta”. Culmea este că Fritz are în spate un partid cu orientare de dreapta, asa cum e USR, dar se pare că neamțul are, încă, reflexele și obiceiurile de a aplica măsuri de (extremă)stânga, căpătate în perioada sa politica (în ultimii 10 ani) în Germania, când gravita în jurul Partidului Verzilor, partid de stânga.

Dileme socialiste

Mai mult ca sigur, Dominic Fritz nu a vrut să scape porumbelul! E greu să explici unor copii de liceu, cu atât mai mult celor din Consiliul Județean al Elevilor, care oricum sunt dotați cu o inteligentă mult peste medie, că intenționezi să-i lași fără bursele de performanță. Mai mult, că le iei banii, rezultați din trudă și rezultate la învățătură, ca să mărești bursele sociale. Practic, încurajezi nemunca…din fașă! Mai mult, să spui că pentru copiii de medici, bursa de performanță nu contează, pe lângă că e absolut discriminatoriu, mai înseamnă că performanță fac doar elevii…cu bani! Lucru total neadevărat! Și să insiști doar segmentat, pe copiii de medici, e noaptea minții! Poate că Dominic Fritz consideră că această categorie de copii, care provin din familii de medici, nu au dreptul la recunoașterea meritelor la învățătură, doar pentru că părinții lor muncesc în domeniul sanitar. O culpă fără logică, care n-are nicio legătură cu lecția despre incluziunie socială a neamtului! Poate că ar trebui premiați cu burse de performanță doar copiii de ingineri, copiii de patiseri sau mai cine știe ce categorie profesională. Sau poate premiem copiii pe criterii etnice, de gen sau în funcție de zona în care locuiesc.

Onoare reparată

Derapajul lui Fritz a fost sesizat de dr. Marius Craina care, pe lângă faptul că a reparat onoarea colegei sale de platou, Voichița Lăzureanu, a apărat și o întreagă categorie socio-profesională, cea a medicilor. Fostul manager de la Spitalul Județean Timișoara a
a intervenit pe final de dezbatere si a punctat, cu mult bun-simț și tact: „Bursele de performanță se acordă elevilor. A nu se face confuzie între părinți și elevi. Nu părinții sunt cei care beneficiază de burse de performanță. Nu e vina fetelor doamnei conferențiar (n.n – Lazureanu) că aceasta este medic și are un venit decent. În CV-ul oricărui tânăr este deosebit de important să se regăsească acest aspect. Peste ani de zile dumneavoastră veți fi în locul nostru și alți colegi, mai tineri, vor fi în locul dumneavoastră. Cum ar fi să spuneți – Da! Și eu pe vremea liceului am beneficiat de bursă de performanță! Te recomandă doar aceea bursă de performanță”. Reacția și intervenția dr. Marius Craina a fost extrem de apreciată de către elevii prezenți la dezbaterea publică. Forumul, mesajele și pagina oficială de FB a Consiliului Județean al Elevilor Timiș stau mărturie. La fel cum stau și mesajele venite din parte medicilor din Timisoara! Acum, mai rămâne de văzut un singur lucru: va avea curajul Dominic Fritz sa-și ceară scuze elevilor? In special față de cei pe care a încercat să-i lase fără burse de performanță și, cu atât mai mult, față de adolescenții care provin din familiile… de medici.
Noi credem că DA! Și o face pur simplu, fără tertipuri de genul “s-a înțeles gresit”, “ideea era alta”, “s-a scos din context” pentru că, dacă ar intra in logica asta, Fritz nu ar fi cu nimic mai diferit față de clasa politică “veche”, pe care o blamează de dimineața până seara.

Cine pune ștampila pe educație? – LIVE

Publicată de Consiliul Județean al Elevilor Timiș pe Vineri, 11 septembrie 2020

Fitz: 23.25-24.00
Craina: 43.35-44.20

Related posts

ALERTĂ la Timișoara: clubul No Name a LUAT FOC – Pompierii au intervenit de urgență

Mădălina Staicu

După ce a IGNORAT săptămâni întregi terasele care ÎNCĂLCAU reguli, DSP ne cere să ne protejăm de coronavirus

Mădălina Staicu

BREAKING NEWS Klaus Iohannis anunță prelungirea stării de alertă în România: decizia e la PSD

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: