Actualitate Economic Featured Politică

LOVITURĂ PSD a contestat în instanță decizia de închidere a magazinelor la ora 18

Sigla PSD

PSD a atacat în contecios administrativ, la Curtea de Apel București, decizia prin care magazinele se închid de la ora 18. Social – democrații susțin că măsura nu are niciun temei științific și că restricțiile duc la aglomerări inutile. Mai mult, cei de la PSD susțin că restricția nu a fost votată în Parlament.

PSD susține că actul normativ nu are o evaluare preliminară de impact, așa cum prevede art. 7 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Propunerile legislative, proiectele de legi şi celelalte proiecte de acte normative vor fi însoţite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. (…) În speța de față sunt afectate mai multe drepturi fundamentale, întrucât sunt restrânse în mod expres, dar și implicit, mai multe drepturi fundamentale: dreptul la libera circulație, dreptul la muncă, libertatea întrunirilor, dreptul la libera circulație, libertatea economică. Restrângerea acestor drepturi are efecte devastatoare atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra societății în ansamblul ei.

D

În ceea ce priveşte elaborarea HG 348, vă rugăm să observați că în susţinerea sa nu s-a avut în vedere în nici un fel o documentare şi o analiză ştiinţifică preliminară/studiu de impact din care să rezulte informaţii relevante privind necesitatea şi oportunitatea, în contextul epidemiologic actual, pe de o parte, a interzicerii pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi desfășoare activitatea după ora 18.00. (…) Lipsa motivării creează pe bună dreptate ideea arbitrariului, iar ideea arbitrariului conduce la mâhnirea cetățenilor care nu înțeleg (pentru că nu s-a explicat) de ce sunt necesare aceste măsuri la momentul prezent, la mai bine de 1 an de la debutul pandemiei, când activitatea operatorilor economici a fost oricum afectată semnificativ, cu efecte dezastruoase pentru economia națională. Dimpotrivă, o logică elementară ne arată că tocmai închiderea magazinelor după ora 18.00 favorizează transmiterea virusului, în contextul în care va crește în mod evident gradul de aglomerare a magazinelor, întrucât oamenii vor fi nevoiți să meargă în magazine doar în intervalul disponibil prin <bunăvoința> autorităților”.

Related posts

Guvernul Orban, PALMĂ pentru Timișoara, la început de mandat: ZERO lei pentru Capitală Culturală Europeană

Mădălina Staicu

Robu merge înainte: treceri de pietoni în formă de clape de pian, în zona centrală: procurorii cercetează cazul trotuarelor de tip faianță de baie

Mădălina Staicu

Accident lângă Roviniţa Mare. Un şofer a adormit la volan, iar maşina a ajuns în şanţ

focustim
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: