Actualitate Administrație Featured Politică

Dominic Fritz, UMILIT pe Facebook: SUTE de oameni îi cer demisia din cauza frigului din apartamente

Au votat un prima neamț, în speranța că orașul va redeveni ce a fost cândva, însă s-au ars! Vorbim de zecile de mii de timișoreni care au decis să îl aleagă edil pe Dominic Fritz. O bună parte din ei sunt branșați la Colterm și acum îndură în case un frig de nedescris. În loc să ia măsuri pentru Colterm, Fritz s-a mulțumit să posteze o nouă lamentare de Facebook. A fost însă prea mult pentru cei care îngheață în case, așa că pe pagina edilului s-a dezlănțuit un adevărat festival de cereri de demisie.

„Știu că nimeni nu vrea să audă vești proaste legate de Colterm, dar e important să înțelegem în ce situație suntem. Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. UN MILION DE EURO la două zile!În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi. De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani.

Am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea că dacă nu plătim o zi, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli. Într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcție de redresare: În vara aceasta, am început intervenția pe 29 de km din rețeaua de conducte.

Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și numărul angajaților, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100.Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului.Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic.Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare.

De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională. Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, scrie Fritz pe Facebook.

Iată câteva din comentariile de pe pagina edilului:

Încearca la noapte pe la 3 să-l suni pe celălalt competent aflat la conducerea orașului, Rubenul orădean, sigur o să-ți spună soluția salvării Coltermului.

Dominic Fritz, eu doar nu inteleg de ce ne comunici noua chestia asta? Ca o scuza pentru viitoarea iarna pe care, probabil, o vom petrece in frig? Rezolvarea nu este la noi, ci la voi, la toti cei care, cica, ne reprezentati, la toti cei care sunteti platiti exact din banii nostri, exact pentru a gasi solutii, la problemele locale, Nationale si internationale. Noi platim, asta e singurul lucru sigur! Voi, va vaietati, va luati salarii nesimtite, aruncati cu noroi unii in altii, iar noi, poporul, suportam consecintele! Deci, gasiti solutii, ca asta e treaba voastra. Si mai lasati Facebook ul, asta e pentru noi, oamenii de rand. Ca nu cred ca rezolvarea este pe Facebook. Succes!

Decat sa iesi pe Fb si sa sperii lumea, ca in iarna asta vom sta in frig, mai bine, da drumul la caldura si apoi da-ti si demisia! Reiese ca Primaria este o palarie prea mare pt un neamț ca tine! Pe timpul lui Robu , orasul n-a dus lipsa de caldura! Mai bine , pleaca acum , ca oricum vei pleca si vei pleca intr-un mod urât! .

Related posts

Ruben Lațcău a EXPLODAT din cauza concediului său paternal: Au început să sune telefoanele, s-a spus la Radio Erevan

Mădălina Staicu

ABERANT Primăria Timișoara a plătit 800.000 de lei pentru deszăpezire în ianuarie, deși nu a nins – Tarife de 13 ori mai mari ca la Cluj

Mădălina Staicu

La LOC COMANDA: polițiștii nu mai aduc Lumina Sfântă – Cum vor primi credincioșii Sfintele Paști și Lumină, în ziua de Înviere

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: