Actualitate Administrație Cultură Featured

Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Judeţean şi Mitropolia Banatului

Conacul din comuna timişeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand şi a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş şi Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural şi turistic.

„Consilierii judeţeni au votat în plenul extraordinar de marţi preluarea în administrare a Ansamblului Conacului Banloc, în care vor urma cinci ani de investiţii pentru 20 de ani de cultură şi turism. Contractul dintre administraţia judeţeană şi Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcţii noi, cu rol cultural, turistic şi educaţional. Pe tot parcursul intervenţiilor de protejare şi revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului. Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ şi deschiderea partenerului (Mitropolia) pentru ca Banlocul să devină un reper cultural şi turistic al judeţului. Potenţialul acestei investiţii este unul uriaş”, a declarat, marţi, preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis.

Contractul de administrare de către cele două entităţi administrative este încheiat pe o perioadă de 25 de ani şi permite atât atragerea de fonduri europene cât şi stabilirea de parteneriate. Primii cinci ani sunt dedicaţi pregătirii şi demarării investiţiilor, urmând ca în următoarele două decenii, conacul Banloc să funcţioneze ca un pol regional cultural şi turistic.

În anul 2008, primăria a concesionat conacul Arhiepiscopiei Timişoarei (Mitropoliei Banatului, n.r.) pentru 49 de ani.

Proiectul ecumenic al Mitropoliei urmărea realizarea unui program anual de întâlniri şi activităţi specifice identităţii creştine, precum şi creşterea gradului de implicare a tinerilor în viaţa bisericii. Principalele activităţi care urmau să se deruleze aici vizau formarea continuă, cursuri tematice (sociale, educaţionale, culturale, spirituale şi duhovniceşti), tabere de creaţie, vizite de lucru, activităţi în parteneriat, exploatarea potenţialului turistic din zonă, activităţi de cazare în regim de pensiune.

Conacul a fost construit în anul 1750, într-un loc atestat documentar la 13 mai 1400, sub numele de Byallak, „locul bivolului”. În perioada paşalâcului turcesc din Banat, între anii 1522-1717, aici îşi avea reşedinţa de vară paşa, ulterior terenul fiind dăruit de Maria Tereza banului croat Draşkovici, în schimbul altor teritorii. Din 1750 este ridicat conacul care, în anul 1783 devine proprietatea familiei nobiliare ungare Karacsonyi. Tot acum, grogul Lazăr Karacsonyi aduce specii rare de pomi exotici, pe care-i plantează în jurul conacului-castel, punând bazele actualului parc cere întinde pe o suprafaţă de 10 hectare.

În anul 1935 Principesa Elisabeta s-a stabilit la domeniul de la Banloc, unde a stat până în anul 1948, când a fost obligată să ia definitiv calea exilului. În anii comunismului, conacul a fost, pe rând, casă de bătrâni, orfelinat, iar piesele mobilierului-unicat au fost furate, în cea mai bună parte. Conacul de la Banloc nu a fost revendicat Familia regală.

Related posts

BREAKING NEWS O instanță din Cluj a anulat certificatul verde

Mădălina Staicu

Sumă COLOSALĂ: vot în CLT, primăria va MODERNIZA o cameră din clădire cu 300.000 de euro!

Mădălina Staicu

Sub 2.000 de cazuri noi de coronavirus în România: decesele scad!

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: