Actualitate Administrație Featured Politică

Calculele care BAT ORICE SCENARIU SF: cum a ajuns Colterm să tripleze costul de producție a gigacaloriei

După ce i-a lăsat pe timișoreni fără apă caldă și căldură vreme de cinci zile, administrația Fritz dă noi semne că muncește asiduu ca să bage Coltermul în faliment. Timișorenii abonați au fost deja înștiințați că facturile se vor dubla în cel mai bun caz, asta deși Dominic Fritz, primarul Timișoarei, anunțase în prealabil o triplare, anunțând mai apoi ca din mărinimie, administrația va adopta doar o dublare. Din ce bani ar urma să fie acoperită diferența, nu știe nimeni. Tot așa cum nimeni nu știe cum anume s-a ajuns la calculele care au dus la triplarea costului de producție. Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei face dezvăluiri.

„Competenții au calculat. Le-a „ieșit” triplarea prețului gigacaloriei.Unii dintre noi mai au, însă, și curiozități, iar cum ANRE (Autoritatea națională în domeniul energiei) a aprobat acum câteva zile prețurile de producție a gigacaloriei pentru un număr important de orașe, am făcut o comparație între prețurile aprobate de ANRE și prețurile propuse de administrația din Timișoara. Trebuie de la început să stabilim contextul: Timișoara calculează prețul de producție în CET Sud după o metodologie proprie dar avizată de ANRE, în centralele de cartier, oarecum asemănător, iar în CET Centru după o metodologie laxă ANRSC.De asemenea de menționat că marea majoritate a celorlalte orașe nu au beneficiul de a funcționa pe cărbune în această perioadă în care prețul gazului a explodat, deci calculul lor e bazat în mare parte pe gaz (excepție Craiova unde se și vede).Ce a ieșit din calculele „specialiștilor” noștri:

1. Timișoara propune un preț de producție de 655 lei / Gigacalorie, în timp ce cel mai mare preț de producție calculat de ANRE este 386 lei / Gigacalorie în Bacău

.2. A fost greu de jonglat cu prețul de producție din CET Sud (combustibil cărbune și aviz ANRE), astfel că acest preț a rămas în limite rezonabile, adică 338 lei / Gigacalorie, în linia celorlalte orașe.

3. „Specialiștii” au contrabalansat cu prețul de producție în CET Centru (exclusiv pe gaz) pe care l-au calculat la 992 lei / Gigacalorie !!!!, triplu față de alte orașe care au centrale pe gaz.

4. Pentru că boom-ul nu ieșea nici astfel – au calculat o pondere de 50-50 (aprox.) în producție între cele două centrale, deși e evident că un astfel de lucru nu e posibil și toate declarațiile oficiale sunt că se va merge preponderent pe cărbune.Nu știu dacă motivul acestor „minuni” e o mutare de marketing politic, sau dacă pur și simplu specialiștii utilizează cu greu excelul.

Bunul simț, însă, spune că e un calcul cel puțin ciudat. Consecințele aprobării prețului pe termen scurt, mediu și lung ar fi un dezastru pentru abonații Colterm, Primărie (unde cheltuielile pot crește cu câteva zeci, dacă nu peste o sută de milioane de lei) și sistemul centralizat de termoficare (ce va rămâne fără abonați în primăvară). Sunt curios, în locul meu, cum ați privi aceste calcule și cum ați reacționa în Consiliul Local? „, scrie Dan Diaconu pe Facebook.

Foto: deBanat.ro.

Related posts

Dominic Fritz pune presiune pe Alin Nica în scandalul drumului care leagă Timișoara de A1: Termen limită impus de Fritz!

Mădălina Staicu

Moș Nicolae se apropie: șeful ANPC îi învață pe părinți cum să evite țepele cu jucării și dulciuri, printr-o scrisoare către moșul!

Mădălina Staicu

Pasiune letală: un bărbat a murit în timp ce pescuia noaptea/ ISU dă detalii despre operațiunea de recuperare a cadavrului

Mădălina Staicu
Incarcare...
%d blogeri au apreciat: